Soru Cevap 15

Soru : Babam 58 yaşında akciğer kanseri. Hastalık yayılmış. Doktorumuz kemoterapi önerdi, ama fazla umut vermedi. Yurtdışında bitkisel ve doğal tedavi uygulayan yerler olduğunu öğrendim. Kemoterapinin yan etkilerinin çok olduğunu da biliyorum. Bu konuda ne tavsiye edersiniz? Alternatif tedaviye yaklaşımınız nedir?

Yanıt : Uzak organlara yayılmış akciğer kanserinde tedavinin esasını kemoterapi oluşturur. Kemoterapi genellikle iki ilaçtan oluşan bir kombinasyondur. Bunun yan etkilerini azaltmak için iki ilaç yerine tek ilaç da verilebilir. Yapılan çalışmalar özelikle yaşlı ve başka sağlık sorunu da olan hastalarda tek ilaçla uygulamanın daha iyi tolere edildiğini ve yaşam süresini azaltmadığını göstermiştir. Bunun yanısıra kanser hücresindeki belli hedeflere yönelik tedaviler de uygulanmaktadır. Bunların yan etkisi daha azdır. Özellikle uygun, yaşlı hastalarda günlük olarak tablet şeklinde alınan ilaçlar bu gruptandır. Kemoterapiyi tolere edemeyecek hastalara verilebilir.

Kemoterapinin yan etkilerini azaltmak için hekim tarafından çeşitli yardımcı ilaçlar da uygulanabilmektedir. Günümüzdeki bulantı ve kusmayı önleyici ilaçlar eskiye göre çok daha güçlüdür.
Kemoterapi sırasında hastaların da dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Az ve sık yemeli, haşlanmış gıdaları tercih etmeli, mide ve yemek borusunu tahriş edecek yiyeceklerden kaçınmalıdır. Kemoterapi sırasında alkol ve sigara alınmamalıdır. Vücudun kaldırabileceği egzersizlere devam etmelidir. Bunun için en iyi sporlardan biri yürüyüştür. Hasta eve kapanmamalı, yatağa bağlanmamalıdır.

Alternatif tedaviye gelince; modern tıp bu günlere kolay ulaşmamıştır. Bir maddenin ilaç haline gelebilmesi için uzun bir süreç gerekmekte, hayvanlarda denenmekte, daha sonra başka hiçbir tedavi şansı kalmamış hastalarda dozu tespit edilmektedir. Araştırma sonunda aynı özellikleri olan iki hasta grubundan birine klasik tedavi, diğerine de yeni ilaç verilir. İki tedavi yöntemi karşılaştırılır; yeni ilaçla yaşam süresinde uzama tespit edilir ve daha yararlı olduğu ispatlanırsa tedaviye girer. Modern tıptaki ilaçların da dörtte biri bitkiseldir. Bitkisel ve doğal olan her madde yararlı demek değildir. Örneğin tütün ve haşhaş da bitkisel ve doğaldır, ama en zararlı maddelerdendir. Dolayısıyla klinik deneylerden geçmemiş tedavileri kabul etmek mümkün değildir. Bunlar kişiye zarar da verebilir. Kemoterapiyle etkileşime girerek yan etkileri artırabilir, ilaç etkisini azaltabilir. Hastaya böyle bir tedavi veriliyorsa hekimi bundan mutlaka haberdar etmelidir. Yalnızca hekimin önereceği ve yararı saptanmış tamamlayıcı ilaçlar kullanılmalıdır.

3063 Tüm Zamanlar 6 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir