Soru Cevap 189

KANSER TANI VE TEDAVİSİNDE BÜYÜK İLERLEMELER OLMUŞTUR

Soru
Kız kardeşimi meme kanserinden kaybettim. Yakın arkadaşlarımdan da kanser olanları sıkça duyuyorum. Medyaya bakacak olursak kanserin çaresi bulunmuş. Kanserin çaresi bulunduysa bu kanser ölümleri neyin nesi? Hatta eski zamanlarla kıyasladığınızda hastalık daha da artmış durumda. Ben tedavide ilerleme olduğuna inanmıyorum.

Yanıt
Kanser konusu gündeme geldiğinde iki hususu birbirine karıştırmamak gerekir: Kanser sıklığında artış ile kanserden ölümler. Günümüzde kanser görülme oranlarında artış olduğu doğrudur. Ama bunun en önemli nedeni insan ömründeki uzama ile tanı olanaklarının artmasıdır. Kanser sıklığında artış olmakla birlikte tedavideki gelişmeler, eskiden kaybedilen birçok kanser hastasının bugün hayatının kurtulmasını sağlamaktadır. Tedavisi tam mümkün olmayan olgularda da ömürde uzama gerçekleşmiştir.

Onkolojide son yıllar içinde büyük gelişmeler olduğunu inkâr etmemek gerekir. Bu gelişmeler tedavinin yanı sıra tanı yöntemlerinde de olmuştur. Tanı amaçlı yapılan patolojik incelemeler önceye göre daha detaylıdır. Örneğin lenfomaların alt tiplerinin tespiti çok daha doğru yapılmakta ve buna göre uygun ilaçların verilmesi sağlanabilmektedir.

Tümörün genetik incelemesi ve genetik yapıya uygun ilaçların verilmesi zamanımızda daha sık uygulanan bir tedavi yaklaşımı olmuştur. Biz buna hedefe yönelik tedavi diyoruz. Örneğin meme, kalın bağırsak, akciğer, mide ve yumurtalık kanserlerinde ve kronik miyeloid lösemide kemoterapiye ek olarak bu türden hedefli tedaviler uygulanmaktadır. Hedefli tedavilerde verilen antikorlar ve küçük moleküllerin yan etkisi daha az olduğundan hastaların tedaviyi daha iyi tolere edebilmesi mümkün olmuştur.

Radyoloji ve nükleer tıptaki gelişmeler, kanser kitlelerinin çok küçükken tespit edilmesini sağlamıştır. Bu da kanserde önemli bir faktör olan erken tanıya daha fazla hastada ulaşabilmenin yolunu açmıştır.

Kanser tek bir hastalık olmadığından tedavisi de tek bir ilaçla yapılamaz. Organların kanserleri, hatta aynı organın kanserleri bile birbirinden farklı olduğundan tek bir mucize ilaca bel bağlamamak gerekir. Onkolojideki gelişmeler her zaman tedavi zincirine yeni halkaların eklenmesi şeklinde olmuş, zaman zaman da sıçramalar yaşanmıştır.

Bugün yeni geliştirilen tedavi protokolleriyle birçok kanserin tam olarak tedavi edilmesi mümkün olmuştur. Bunlar içinde hızla sayabileceklerimiz; kan kanserleri, lenfomalar, tiroid ve erkek yumurtalık kanserleridir. Yine nispeten erken evredeki kadın yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleriyle, erkeklerdeki prostat kanseri ve her iki cinsdeki kalın bağırsak, mesane, yemek borusu ve anüs kanserlerinde tedavi olanakları eskiye göre çok artmıştır.

1698 Tüm Zamanlar 2 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir