Soru Cevap 196

KEMİĞE SIÇRAMIŞ MEME KANSERİNDE NE YAPMALI?

Soru
Sağ göğsümde beş santimetrelik bir kitle bulundu. Biyopsi sonucu göğüs kanseri olduğum anlaşıldı. PET yapıldı. İç organların temiz olduğu ama kanserin kemiklere yayıldığı tespit edildi. Bu durumda tedavide ne yapmak gerekir? Biyopsimi yapan genel cerrah memedeki kitlenin ameliyatla alınmasını tavsiye etti. Siz bunu tasvip eder misiniz?

Yanıt
Verdiğiniz bilgiler eksik olduğu için, ancak varsayımlar üzerinden yorum yapabiliriz. Bir kere yaşınızı ve adet görüp görmediğinizi belirtmemişsiniz. Ayrıca meme kanserinin hormona duyarlı olup olmadığı da belli değil. Biyopside östrojen ve progesteron reseptörlerinin ve Her-2/neu dediğimiz reseptörün pozitif olup olmadığı bilgisinin verilmiş olması gerekir. Bunlardan ilk iki reseptör pozitif ise meme kanseri östrojen hormonuna duyarlı demektir ve bu hormonu bloke eden ilaçların kullanılabileceği anlamına gelir. Adet gören hastalarda hastanın menopoza sokulması tedaviye ek yarar sağlar. Her-2/neu reseptörü pozitif ise trastuzumab etken maddeli antikor belli aralarla damardan verilebilir.

Ayrıca standart patoloji değerlendirilmelerinde kanser hücrelerinin bölünme hızını gösteren Ki-67 yüzdesi belirtilir. Ki-67’si düşük hastalarda hücre metabolizması daha yavaş olduğu için pozitron emisyon tomografisi (PET-BT) metastazları tam olarak göstermeyebilir. Çünkü PET-BT hücre metabolizma hızına göre bilgi verir. Bu kişilerde PET-BT yerine klasik tomografi ve magnetik rezonans (MR) görüntüleme yöntemlerine başvurmak daha doğru olur. Öte yandan kanser hücre metabolizması düşük hastalarda hastalık daha yavaş seyirli olmakla birlikte kemoterapi daha az etkilidir.

Hastalığın iç organlar yerine yalnızca kemiklerde olması gidişatın daha iyi olacağını gösterir. Bu tür hastalarda hormon reseptörleri pozitif ise ilk tedavi olarak anti-hormon tedavileri verilmesi uygun olur. Hormon reseptörleri negatif ise ya da anti-hormon ilaçlara yanıtsızlık ortaya çıkmışsa kemoterapi ilaçlarına geçmek gerekir.

Her-2/neu reseptörü pozitif ise trastuzumab antikoru anti-hormonlara ya da kemoterapiye eklenebilir. Trastuzumab etkisiz olduğunda daha yeni geliştirilmiş antikor olan ve ağız yoluyla kullanılan lapatinibe geçilebilir.

Zoledronik asit ismi verilen bir kimyasal maddenin kemik metastazlarında etkili olduğu gösterilmiştir. Tedaviye bu da eklenmelidir.

Yaygın kemik metastazları olan bir hastada memedeki kitleye cerrahi uygulayan doktorlar olmakla birlikte benim tercihim (kanama vb bulgular yok ise) meme ameliyatı yapılmaması yönündedir. Çünkü verilen ilaçlar metastazlara olduğu kadar memedeki kansere de etkilidir ve memeye cerrahi uygulanmasının ömrü uzattığına dair kesin ve kalıcı veriler yoktur.

5589 Tüm Zamanlar 1 Bugün

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir