Şapkasız Asla

Ben çocukken şapka giymeyi hiç sevmezdim. Annemin “oğlum güneş geçmesin, al şunu başına tak” dediğini hep anımsarım. İstemeyerek de olsa başıma geçirir ama bir süre sonra çıkarırdım. Sıkılırdım şapkadan. Üstelik başımın terlediğini hisseder, tepemde böyle bir nesnenin bulunmasından rahatsız olurdum. Ağırlık taşıyormuşum hissi verirdi bu bana. Annemin ısrarlarına maruz kalmamak …

Devamını Oku

Yaşamımızdan Çalınan

İnsanlar bazen birbirlerine sorarlar. Dünyaya yeniden gelsen hangi mesleği seçerdin? Buna yanıt da aynı işi yapmak isterdim olur genellikle. En azından duyduklarımız, medyadan okuyup gördüklerimiz böyle. Ben bu düşüncede değilim. Yeniden dünyaya gelsem doktor olmak istemezdim herhalde. Doktorluğu sevmediğimden, yapamadığımdan değil; çoğu insan gibi benim ruhumun da yalnızca tek bir …

Devamını Oku

Yanılıyor Olamaz mıyız

Zihnimizde öne çıkan duygularla düşünüyoruz. Duygularımız değişince düşüncelerimiz de değişiyor. Romen düşünür Cioran “Filozofların düşüncelerini bedensel rahatsızlıkları, hastalıkları, hatta soğuk havalarda hissettikleri ağrılar bile etkilemiştir” der. O da gençliğinde hastalık derecesinde uykusuzluk sorunları yaşamış, bunun da etkisiyle yazılarında derin bir yalnızlık ve umutsuzluk duygusu öne çıkmıştır. Albert Camus “Gerçekten önemli …

Devamını Oku

Benim Felsefe Yıllarım

Ben naif bir çocuktum. Meraklı, sürekli soran, çelişkileri görüp çıkmazlara giren, kendince çözümler bulmaya çalışan, bazen de çözümsüzlüğün girdabında kendini yeisler içinde bulan bir çocuk. Sonra gerçeği bulma çabasıyla geçen gençlik yılları. Bir yanda ülkedeki kaotik toplumsal ortam, bir yanda çocukluktan miras kalan arayıcı ruh hali. İrili ufaklı sorular, biçim …

Devamını Oku

İnsan Olmak Zor Zanaat

Yıllar önce bir entelektüelden şuna benzer bir söz işitmiştim: “Nereden biliyorsun senin söylediklerinin doğru olduğunu? Dinsel açıklamalarda bile doğru bir yan olamaz mı? Her söyleneni dikkate almalı ve tartışabilmeliyiz. Demokrasi bunu gerektirir.” Dilimize pelesenk olmuştur: Tüm fikirlere saygılı olmalı, her sorunu rahatlıkla tartışabilmeliyiz. Ancak gerçekler öyle mi? Her şeyi rahatlıkla …

Devamını Oku

Lenfoma Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?

Lenf bezlerinden kaynaklanan tümörlere lenfoma denir. Bunlar iki grupta incelenirler. Birincisi Hodgkin lenfoma’dır. Bu hastalığı ilk bulan bilim adamına atfen bu şekilde isimlendirilmiştir. Diğeri biraz daha farklı özellikler taşıyan geniş bir grubu içine alır ve tümüne birden Hodgkin dışı lenfoma denir. İstanbul Florence Nightingale Hastanesi, medikal onkoloji bölümünden, Prof. Dr. …

Devamını Oku